Hoe om te gaan met hardnekkige deur aan deur verkopers

Gepost op: 11/07/2019 door StopSticker.nl | Categorie: Colportage

Deur aan deurverkopers zijn er in getraind om jou te overtuigen van hun aanbieding. Ze geven dan ook niet zo maar op! Een verkoop levert ze vaak een bonus op en verkopen ze niet? Dan zijn ze hun baan snel kwijt. Genoeg redenen dus om extra hun best te doen om jou iets te verkopen. Ze gebruiken sluwe trucjes ("deze aanbieding geldt alleen nu") en snelle praatjes om jou te overtuigen.


Tips

• Wees standvastig en kordaat. Ga niet in op de argumenten van de verkoper en laat het niet lijken dat je twijfelt. Geef aan dat je geen interesse hebt en doe de deur dicht.
• Ga niet direct op een aanbieding in. Ben je wel geïnteresseerd in de aanbieding? Zeg dan dat je er eerst over wilt nadenken. Je kunt dan rustig nog eens alles nakijken om na te gaan of het wel echt zo'n goede aanbieding is. Je kunt bijvoorbeeld een vervolgafspraak maken of aangeven dat de verkoper later terug mag komen.
• Pas op voor de trucjes. Bijvoorbeeld de "ja truc". De verkoper stelt een aantal vragen die je alleen met ja kunt beantwoorden (zoals "lekker weertje hé vandaag", "wilt u graag goedkoper uit zijn?") en vraag vervolgens of je op een aanbieding in wilt gaan. Het blijkt dat mensen dan sneller met ja antwoorden. Of de verkoper geeft aan dat je buren ook op de aanbieding zijn ingegaan. Dit zorgt onbewust voor een gevoel van groepsdruk.
• Pas op met cadeautjes. Wil de verkoper je een gratis artikel aanbieden? Ga hier dan niet op in. Er zit altijd een addertje onder het gras.
• De beste tip: plak een anti colportage sticker bij je bel! Dit houdt gelukkig heel veel verkopers direct tegen. Mocht de verkoper dan toch aanbellen, wijs op de sticker en doe de deur dicht.


Klacht indienen?

Wil je een klacht indienen tegen een vervelende verkoper? Je kan altijd overwegen om een klacht in te dienen bij het bedrijf dat de verkoper heeft gestuurd of dien een klacht in bij Consuwijzer.