De wet en deur aan deur verkoop

Gepost op: 11/07/2019 door StopSticker.nl | Categorie: Colportage

Er zijn nog steeds veel bedrijven die hun producten proberen te verkopen via deur aan deur verkoop. Om de consument te beschermen tegen agressieve verkoop is er in de wet vastgelegd wat wel en niet mag. De colportage wet is al in 1973 opgericht.


Wat is colportage?

Colportage is het aanbieden van goederen en diensten aan de deur of op straat. Kenmerkend voor colportage is dat het initiatief voor de verkoop vanuit de verkoper komt. Als je zelf iemand thuis uitnodigt voor bijvoorbeeld hypotheekadvies valt dit niet onder colportage. Ook als je bijvoorbeeld aan de deur een pakje koekjes koopt (onder de €50,-) dan valt dit niet onder colportage.


Wat zijn mijn rechten?

De verkoper houdt een mooi praatje met een geweldige aanbieding. Het lijkt haast te mooi om waar te zijn (en dat is vaak ook zo). Misschien ben je overrompeld en ga je in op de aanbieding. Als je er later nog eens overdenkt lijkt het ineens geen goed idee meer. Gelukkig staat in de colportagewet vastgelegd dat je binnen 14 dagen van de overeenkomst mag afzien. Dit geldt bij een aankoopbedrag vanaf €50,-. Je mag dan zonder opgave van reden de overeenkomst schriftelijk ontbinden. De verkoper moet je wijzen op dit recht en moet daarnaast zorgen dat u de aanbieding ook op papier ontvangt. Gebeurt dit niet? Dan heb je heb je zelfs 12 maanden bedenktijd totdat je alsnog de benodigde informatie ontvangt. Ook moet de verkoper je verplicht informeren over de belangrijkste aspecten van het product of dienst, zoals de prijs, de garantie, duur van de overeenkomst, opzegtermijn. En moet de overeenkomst door beide partijen ondertekend worden. Deze informatie moet helder en duidelijk verstrekt worden. De belangrijkste rechten zijn dus het recht op juiste en volledige informatie en het recht op bedenktijd.


Wanneer mag de verkoper aanbellen?

Op doordeweekse dagen is deur aan deur verkoop toegestaan tussen 9:00 en 21:00. Op zaterdag mag er tussen 10:00 en 20:00 verkocht worden aan de deur. Colportage mag niet op zondagen en feestdagen.


Wat zijn de regels voor collectanten?

Collecteren is het inzamelen van geld voor goede doelen. Om te mogen collecteren is een vergunning nodig. Ook voor het werven van donateurs is een collectevergunning nodig. Er is geen vergunning nodig voor instellingen die zijn vermeld op het landelijk collecterooster van het Centraal Bureau Fondsenwerving. Dat zijn de collectes die veelal gelijktijdig in het hele land plaatsvinden. Er is gewoonlijk 1 instelling per week die mag collecteren. Collectanten mogen van maandag tot en met zaterdag tussen 9:00 en 21:00 collecteren. Op de site van het CBF (toezichthouder goede doelen) kun je bekijken welke instantie in welke week mag collecteren.